Čas věnovaný dětem je nejlepší investicí.

Nabídka dětských workshopů na Šmeralově statku říjen-prosinec 2024.

VHODNÉ PRO DĚTI OD 5 LET!

Vezměte své děti na některou z dětských tvůrčích dílen. Přinášejí sdílené poučení i zábavu.

V období od října do prosince 2024 se můžete zaregistrovat na tyto dílny:

 

Dětské tkaní

Úterý 8. října 2024, 17-20 h

lektorka Eva Kolajová

 

Děti vyrábějí lidové hračky

Úterý 5. listopadu 2024, 17-20 h

lektorka Kateřina Křížová

 

Hrajeme si na modrotisk

Úterý 3. prosince 2024, 17-20 h

lektor Milan Noha

 

Dětské vánoční pečení

Pondělí 16. prosince 2024, 17-20 h

lektorka Petra Jonášová

 

Vstupné na dětský workshop je 50 Kč.

Tvůrčí dílny se konají na Šmeralově statku – Centru tradiční lidové kultury (Cyrilometodějská 48/4, Třebíč).

Doba trvání workshopů je orientační. Bereme ohled na věk účastníků. Zpravidla je do 19 h hotovo.

Kapacita dílen je omezena. Registrujte se, prosím, na telefonu 731 110 959 nebo e-mailu m.noha@muzeumtr.cz.

 

Muzeum Vysočiny Třebíč nabízí rodičům s dětmi v prvním pololetí roku 2024 čtyři dětské tvůrčí dílny koncipované a připravené tak, aby uspokojily i ty nejmenší se zájmem a snahou se přiučit a vyzkoušet si jednoduché pracovní postupy tradičních řemesel a vytvořit si s pomocí rodičů pěkný výrobek. Tyto dílny jsou tedy vhodné už pro předškoláky, neboť hlavní uplatňovanou metodou je hra, cílem pak sdílená kreativita dětí a rodičů.

Úterní odpoledne 8. října bude patřit dětskému tkaní. Kdo bude chtít, vyzkouší si práci na opravdovém tkalcovském stavu. Malé koberečky si pak děti utkají na tkacích rámečcích. Lektorka Eva Kolajová přinese i něco sladkého.

Za měsíc, v úterý 5. listopadu, pokračujeme workshopem Děti vyrábějí lidové hračky. Ze dřeva, látek, papíru a drátku vzniknou podobné hračky, které naši nejmenší milovali odpradávna.

A znovu po měsíci, v úterý 3. prosince, proběhne dílna nazvaná Hrajeme si na modrotisk. Jde skutečně o hru na jinak složitý výrobní postup skutečného modrotisku. Tady děti používají bílou a modrou barvu na textil, kterou tisknou pěnovými či gumovými razítky („tiskátky“) na modrou nebo bílou látku. Téma dílny bude vánoční, vyrábět se budou netradiční vánoční ozdoby.

V pondělí 16. prosince se bude ve Šmeralově statku péct. S blížícími se Vánocemi budou děti samy chystat dva druhy těst, ze kterých pak opět samy (nebo tedy se svým dospělým doprovodem) upečou perníčky, vánočku, linecké pečivo. Peče se v kachlových kamnech i v elektrické troubě.

Kurzy povedou etnografka Eva Kolajová, výtvarnice Kateřina Křížová, muzejní edukátor Milan Noha a cukrářka Petra Jonášová. Cena dětských dílen je 50 Kč.