Přijďte, dobří lidé, mezi dobré lidi poznávat krásná řemesla!

Řemeslnický jarmark je zdrojem poučení a zábavy pro každého.

Kdy: sobota 14. září od 10 do 16 hodin

Kde: Šmeralův statek (Centrum tradiční lidové kultury), Cyrilometodějská 48/4, Třebíč

Vstupné: zdarma, tvůrčí aktivity zpoplatněny

Kontaktní osoba: Mgr. Milan Noha, 731 110 959, m.noha@muzeumtr.cz

Máme pro vás dobrý tip. Prodlužte si procházku po třebíčském Karlově náměstí, kde bude probíhat program Dne města, a po pár krocích navíc dorazte za námi na Nové Dvory do Šmeralova statku na jarmark plný řemesel.

V sobotu 14. září 2024 se ve Šmeralově statku (Centru tradiční lidové kultury) pokusíme navázat na úspěšné předchozí tři ročníky Řemeslnických jarmarků a nabídnout zájemcům o tradiční lidová řemesla co nejpestřejší program.

Počet návštěvníků akcí na statku v Cyrilometodějské ulici 48 stále vzrůstá, což nás těší a zavazuje k pečlivé přípravě. Pro letošní jarmark jsme vsadili na řemeslníky, které jste si už dříve oblíbili (Stanislava Holubová, Petra Jonášová, Jitka Krátká, Jana Široká), vsadili jsme opět i na držitele krajského titulu Mistr tradiční rukodělné výroby (Rudolf Hupka, Josef Pěnča, Hana Šmikmátorová, Luděk Žákovský) a pozvali i dosud neokoukané tváře (Josef Adámek).

Všichni reprezentanti zajímavých řemesel budou na svých místech k dispozici do 16 hodin odpoledne a to hlavní, co návštěvníkům nabídnou (kromě svých výrobků), bude možnost vyzkoušet si řemeslnické dovednosti přímo na místě.

Těšte se tedy na keramičku Janu Širokou z Třebíče, která bude pracovat na hrnčířském kruhu. Rudolf Hupka z Ledče nad Sázavou předvede a vysvětlí vybíjení dřeva kovem, Bohumil Adámek z Višňového přiveze dětskou hernu s dřevěnými hračkami. Na četné žádosti veřejnosti jsme reagovali pozváním Josefa Pěnči z Rudíkova, který bude učit základy pletení košíků. Těší nás, že pozvání přijala i Hana Šmikmátorová (bydlí v Rožmitálu pod Třemšínem), ta přiveze své nádherné horácké kraslice a zájemce zasvětí do tajů jejich malování. A nádherné sedlářské výrobky i s ukázkou sedlářského řemesla nabídne Luděk Žákovský z Moravských Budějovic.

Uvnitř statku můžete vyrábět přívěsky, srdíčka, andílky nebo kočičky s drátenicí a šperkařkou Stanislavou Holubovou z Přibyslavic, zdobit perníčky s Jitkou Krátkou z Třebíče nebo se podílet na pečení koláčů s třebíčskou cukrářkou Petrou Jonášovou.

K dobré pohodě bude vyhrávat harmonikář Petr Sedláček z Dalešic. S ním si může kdokoli zazpívat svou oblíbenou lidovku.

A radost všem jistě udělají i písničky z Prácheňské národopisné oblasti v podání muzikantů za Strakonic, dudáka Dušana Pilíka a houslistky Hany Kozubíkové, kteří budou na jarmarku reprezentovat našeho projektového partnera Jihočeské folklorní sdružení a svůj mateřský Prácheňský soubor.

Kavárna Muzea Vysočiny Třebíč se postará o nápoje a drobné občerstvení.

Na místě bude připraven i stánek certifikované biofarmy Ostrovec z Pozďatína. Farma Ostrovec nabídne výrobky z ovčího mléka, například sýry, jogurty, dezerty, zákys či žinčicu a také grilovaný sýr.

Akce pořádaná v rámci Dne města se koná za každého počasí.