V atmosféře plné zájmu o věc a tvůrčího zápalu proběhlo ve Šmeralově statku další modrotiskové tvoření.

Zadání je jasné. Seznámit účastníky (ano, i pánové chodívají) s tradicí, historií a současností modrotisku, zbavit je případného ostychu, inspirovat je, poskytnout jim materiál-a co je tím zásadním-nechat je samostatně tvořit. Po zhruba tříhodinovém setkání naplněném soustředěnou prací s plátnem, tiskařskou reservou a tzv. modrotiskovými formami opouštějí kurzisté Šmeralův statek (právě tam se tyto dílny konají) s tím, že svá plátna nechávají na místě, aniž by viděli výsledek. Jejich polotovary, tedy plátno se vzorem světle nazelenalé barvy, zůstavají na místě, aby patřičně uschnuly a mohly být sešity do souvislého pásu látky. Pás je následně odeslán do Olešnice na Moravě, kde je obarví v dílně Modrotisk Danzinger. Za měsíc se pak účastníci workshopu dostaví na recepci Muzea Vysočiny Třebíč, aby si svůj kousek vyzvedli a kde je radost sledovat jejich "wow! efekt", když si poprvé prohlédnou, jakou parádu vytvořili.

A  přesně tak tomu bylo i 23. května, to se konal kurs, a koncem června, to si všichni přišli na zámek pro hotový modrotisk. Mnozí se pak netajili tím, že přijdou znovu. Bereme je za slovo a těšíme se po prázdninách na shledanou.

P.S. Máme postupně nové a nové formy od renomovaného výrobce pana Milana Bartoše z Dvora Králové nad Labem a můžeme tak nabídnout materiál k potisku stále kreativnějších vzorů. Pracujeme i se šablonami a štětci, experimentujeme. Tisknout lze vlasně čímkoli kromě brambor, a tak tiskneme či malujeme a těší nás, že to těší Vás.